Boeken, Schrijven

Wat is een manuscriptbeoordeling?

Vorige week heb ik het manuscript van mijn derde boek afgerond. Het is elke keer weer een spannend moment. Nadat mijn moeder tijdens het schrijfproces mijn meelezer was, is het boek nu bij mijn twee proeflezers. Wat zullen ze er van vinden?

Proeflezers

Het verschil? Een meelezer krijgt telkens een deel van het boek te lezen en de tussentijdse feedback neem ik mee tijdens het schrijven van het vervolg. Een proeflezer krijgt het hele manuscript in één keer en test als het ware het boek. Zijn de avonturen van de personages leuk om te lezen? Is de plot geloofwaardig? Is het boek spannend genoeg?

Mijn proeflezers bekijken het boek door de ogen van een lezer. Ze doen het vrijwillig en ik voel me best bezwaard dat ik zoveel van ze vraag. Het kost uren om een manuscript te lezen en vervolgens de feedback netjes te verwoorden. Ook heb ik inmiddels twee vaste proeflezers, maar dat was een hele zoektocht. Lang niet iedereen is geschikt om die functie te vervullen.

Manuscriptbeoordeling

Om die reden heb ik eerder een manuscript opgestuurd voor een professionele manuscriptbeoordeling. Bij een manuscriptbeoordeling wordt het hele verhaal gelezen door een schrijfcoach die verstand heeft van verhalen en schrijftechnieken. Het is heel fijn als iemand een kritische, professionele blik werpt op je verhaal.

Een manuscriptbeoordeling is leerzaam voor schrijvers die:
– zijn afgewezen door een uitgever
– het gevoel hebben dat er iets wringt in hun verhaal
– zich verder willen ontwikkelen, aan de hand van hun eigen teksten

Leerzaam

In een uitgebreid verslag krijg je feedback op de manier waarop je verhaal is opgebouwd, en het gebruik van schrijftechnieken. Zo wordt bijvoorbeeld gekeken of spanning goed wordt opgebouwd, of personages handelen naar hun karakter en of de locatie het verhaal ondersteunt.

Het verslag bevat eerlijk en opbouwend commentaar en ook tips en handvatten om het verhaal beter te maken. Daarmee kun je doen wat je wilt. Het blijft ten slotte jouw verhaal. Zodat je de beste versie van je manuscript kan inleveren bij een uitgever.

Online Schrijfschool

Tegenwoordig doe ik zelf, met heel veel plezier, manuscriptbeoordelingen voor de Online Schrijfschool. Het is geweldig om alles wat ik weet over boeken, verhalen en schrijven te combineren tot een advies. En de reacties van de eerste schrijvers zijn ook fijn!

“Ik ben er blij mee. Heel fijn dit! Dank, dank!”

“Ik ben verbaasd over hoeveel jullie er uitgehaald hebben.”

“Een prettig en helder verslag.”