Stel dat je vanaf een afstand de thermostaat van de buren omhoog of omlaag kan draaien. Stel dat kan zien wat er in de koelkast van je ex staat. Stel dat je kan meekijken in de slaapkamer van een willekeurig kind via de babyfoon.
Vorig jaar schreef ik een kort verhaal over een jongen die een babyfoon hackt. ‘Kan dat?’ vroeg mijn moeder, mijn eerste proeflezer. ‘Ja, dat kan. Het is een van de risico’s van het koppelen van apparaten aan het internet.’
Internet of Things
Dat laatste wordt ook wel het Internet of Things genoemd, ofwel IoT. Dat laptops, tablets en telefoons aan het internet gekoppeld zijn, vinden we allemaal normaal, maar tegenwoordig worden steeds vaker andere ‘dingen’ gekoppeld aan het web: lichtschakelaars, auto’s, tandenborstels, deurbellen, koelkasten, vuilnisbakken, thermostaten, teddyberen, medicijndoosjes, hartslagmeters, stappentellers, deurbellen, babyfoons en nog veel meer. Door hun koppeling met het internet worden deze apparaten ‘slim’. Ze kunnen een mailtje versturen naar de fabrikant dat een onderdeel vervangen moet worden, ze kunnen laten weten dat je bloedwaarden dusdanig zijn dat je je medicijn moet innemen of ze kunnen nieuwe melk bestellen bij de plaatselijke supermarkt wanneer de koelkast bijna leeg is.
Alles wat je verbindt met het internet kan, net als een website, benaderd worden vanaf elke plek in de wereld. Dat is voor de eigenaar van het apparaat heel handig. Probeer je eens voor te stellen hoeveel mogelijkheden dit biedt. Op de koffie gaan aan de andere kant van de stad, terwijl je baby thuis blijft. Geen angst dat het signaal slecht is, want je telefoon is met de babyfoon gekoppeld via het internet. Hoewel er al miljarden ‘dingen’ aan het internet gekoppeld zijn, zijn veel toepassingen van het Internet of Things nog niet eens bedacht.
Je ex in de gaten houden
Helaas geldt dat deze bereikbaarheid voor eigenaren ook betekent dat hackers, of andere mensen met verkeerde bedoelingen, jouw apparaat kunnen benaderen. Zij kunnen onbeperkt proberen in te loggen op jouw apparaat. Als dat lukt, is het een heel slimme manier om bijvoorbeeld je ex in de gaten te houden.
Ga je zelf een apparaat koppelen aan het internet, zorg dan dat je goed geinformeerd bent. Verander altijd het standaard wachtwoord op het apparaat en bekijk de privacy voorwaarden. Veel ‘slimme’ apparaten verzamelen namelijk ook gegevens van de gebruiker.