Schrijven

Research-haat-liefde

Het is maar goed dat ik nooit onderzoeker ben geworden, want ik heb een haat-liefde-relatie met research.

Als schrijver ontkom je er niet aan. Zelfs als je schrijft over een onderwerp waarvan je veel afweet, moet je af en toe iets checken. Onderzoeken of iets wel kan, of iets wel bestaat, of iets echt zo heet. Meestal zoek ik dat soort details online op.

Het wordt moeilijker als je gaat schrijven over een onderwerp waar je minder vanaf weet. Voor Bloedheet was dat Apeldoorn. Ik was er wel ‘ns geweest, maar zocht nog een zwembad. In een videocall met een Apeldoornse ex-collega en haar man somde ik alles op wat ik nodig had. Later reed ik met mijn dochter naar Het Boschbad en wandelde een dag rond in de omgeving.

Maar was dit voldoende? Een boek bestaat uit 80.000 woorden, je kunt toch niet alles fact-checken? Vroeger zou ik dat misschien hebben gedaan. Tegenwoordig ben ik niet meer zo’n perfectionist. Ik ben zelfs vrij snel tevreden. Perfectie bestaat niet.

Research

Dit is dus wat ik doe:

  1. Ik zoek online naar of vraag bekenden om informatie. Meestal is het veel te veel en besluit ik lekker vaag te blijven. Of ik omzeil het onderwerp helemaal.
  2. Ik vertrouw op mijn geheugen en zoek niet op of het klopt.
  3. Ik verzin dingen die me logisch lijken. Soms zoek ik op of het klopt, maar vaak ook niet.
  4. Tot slot vertrouw ik op mijn proeflezers die alles aanwijzen wat ze niet pikken.

Lui? Slim? Onverstandig? Misschien. Het past bij me, maar voelt ook een beetje dubbel. Zelf kan ik me namelijk enorm ergeren aan fouten en slordigheden in boeken over de digitale wereld.

Hoezo raadt de hoofdpersoon in drie pogingen het wachtwoord van zijn tegenspeler? Hoezo kan haar broer die met computers werkt het netwerk van haar baas hacken? Hoezo vinden ze zomaar een USB-stick met alle informatie erop? De digitale wereld is mijn werk en als ik daarover een boek lees wil ik dat het klopt.

Aanbod

Voor mijn volgende boek ga ik in ieder geval iets meer research doen. Om te voorkomen dat mijn man struikelt over auto-vaagheden (mannen willen blijkbaar graag auto-details!) en om te zorgen mijn Friends-verwijzingen kloppen. Daarnaast bied ik mijn diensten aan als bron van research. Ben je een schrijver en heb je een vraag over hackers, digitale technieken of iets in die richting, mail me! Misschien kan ik je aan een antwoord helpen.