Boeken

Not Giving a Fuck

The subtle art of not giving a f*ck leek me het ideale boek om direct na mijn vakantie te lezen. In de eerste werkweek na mijn zomerbreak wilde ik graag het vakantiegevoel vasthouden door me niet direct te laten meeslepen door de werkdrukte. Door nog even “geen f*ck te geven” om die drukte. Maar behalve de botte toon past de titel eigenlijk helemaal niet bij de inhoud van het boek. De ondertitel “A counterintuitive approach to living a good life” past eigenlijk beter bij het boek, maar die is natuurlijk veel minder opvallend.

De boodschap van blogger Mark Manson is niet dat je je nergens meer druk om moet maken. Zijn boek is eigenlijk een pleidooi voor actie. Doe iets! Maak fouten! Zeg nee! Weet waar je voor staat! Kies wat je belangrijk vindt! Deze boodschap brengt Manson in de vorm van een “refreshing slap in the face”. Hij is bot, hij is recht voor zijn raap en hij confronteert de lezer ermee dat deze altijd ongelijk heeft. Daardoor word je gedwongen om heel eerlijk naar jezelf te kijken. Met recht heel verfrissend. En grappig. En confronterend.

Vooral voor jongeren, millennials, houdt hij een spiegel voor. In een tijd waarin het internet vol staat met successen en excessen, wil iedereen bijzonder zijn en opvallen. We worden zo doodgegooid met bijzondere mensen tegenwoordig, dat je gaat geloven dat je zelf heel bijzonder moet worden, omdat je er anders niks waard bent. Het is beter om de grootste mislukkeling te zijn, en daarmee op te vallen, dan om gemiddeld te zijn. Manson legt uit dat er niks mis is met gemiddeld zijn, sterker nog, de meeste mensen zijn gemiddeld. Daarom heet het ook een gemiddelde. Als iedereen bijzonder was, dan zou niemand meer bijzonder zijn. The subtle art of not giving a f*ck is dus een grove, maar waardevolle, les in realisme. En het is best goed om je dat af en toe weer even te realiseren.

Ongeveer de helft van het boek leest lekker weg, is origineel, en snijdt hout. De schrijfstijl is een combinatie van sprekende voorbeelden en grove metaforen die soms zelfs behoorlijk beledigend zijn. Maar er staat ook veel gezwets in het boek. Het is jammer dat Manson zich hier en daar laat verleiden om tips te geven en open deuren in te trappen. Dit haalt de kracht uit de boodschap, en levert uiteindelijk niks op wat het onthouden waard is.

De grappigste stukken zijn de stukken waarin Manson grof, beledigend en bot is. De herhalingen passen daarbij en storen niet. Het laatste hoofdstuk over de dood, confronterend omdat het juist gevoelig geschreven is en niet schreeuwerig, maakt het pleidooi prachtig rond. Doe iets! Maak fouten! Zeg nee! Want het kan zomaar voorbij zijn.

De edele kunst van not giving a f*ck
Auteur: Mark Manson
Uitgever: Lev
ISBN: 9789400509023