Boek 2, Schrijven

He-le-maal zat

Ik ben in de laatste fase van het schrijven. Tussen nu en niet al te lange tijd ga ik een mail sturen naar mijn uitgever met als bijlage mijn tweede manuscript. Trots zal ik zijn en onzeker. Zou hij het goed genoeg vinden? Wanneer zal ik iets van hem horen? 

Vrije tijd

Ik zie het moment voor me. Hoe ik op de Verzend-knop druk en mijn adem laat ontsnappen. Mijn boek is af, ik heb weer vrije tijd. Geen zelfopgelegde deadlines meer, geen weekenden meer achter mijn laptop. Tijd! Daarin ga ik een fotoboek maken van onze vakantie in 2019, mijn leestempo weer opvoeren en die ene serie op Netflix afbingen (Community!) Ik ga een surprise maken, mijn sociale contacten (digitaal) weer leven inblazen en op mijn gemakje researchen voor mijn derde boek. Ik heb er zin in!

Broddelwerk

Maar tussen nu en dat moment staat mijn boek, dat verdraaide boek dat ik inmiddels he-le-maal zat ben. Al zes keer ben ik door elk hoofdstuk heen gegaan en nog steeds vind ik fouten. Typfouten, herhalingen, zinnen die nog iets strakker kunnen. Maar dat is niet alles. Ik vind ook fouten in de plotlijn. Stomme fouten, slordige fouten. Hoe heb ik ze over het hoofd kunnen zien? Hoe heb ik dit manuscript naar mijn proeflezers durven sturen? Natuurlijk zijn ze in de war geraakt ergens tussen het begin en het eind. Wat een broddelwerk, wat genant.

Schaven

Ik moet schaven, repareren, bijwerken, aanvullen, wegslijpen. Ik voeg scenes toe en kort hoofdstukken in. Ik ‘vermoord’ oma (nergens voor nodig, dat personage) en verzin er een karakter bij (brengt wat leven in de brouwerij). En tot slot knoop ik opnieuw alle lijntjes aan elkaar. Nog 1 keer ga ik met de stofkam door elk hoofdstuk heen. Help, ik heb er veel te veel in gestopt. Waarom heb ik het mezelf zo moeilijk gemaakt? Hoe kan een lezer dit allemaal bevatten? Ik kan het net zo goed allemaal door de wc spoelen. Dit komt nooit meer goed…

Gelukkig herken ik deze fase. Ook tijdens het schrijven van mijn debuut, raakte ik verstrikt tijdens het herschrijven. Toch kwam alles goed. Ook nu heb ik er vertrouwen in. Ik kan dit. Het gaat alleen nog even duren. Nog een paar weekenden en dan …