Actueel, Boeken

En de winnaar is … de peer

‘Hoe vergelijk ik een feelgood verhaal met een thriller?’

‘Je hoeft alleen maar te aan te wijzen welk verhaal het beste is.’ 

‘Maar een thriller moet spannend zijn, onvoorspelbaar, vragen oproepen, angst aanjagen. Bij een feelgood wil je als lezer juist kriebels in je buik, humor, een glimlach op je gezicht en wél een toefje voorspelbaarheid.’

‘Volgens mij weet jij prima waar je op moet letten.’ 

‘Maar … appels … peren …’ 

Kiwi’s en sinaasappels

Ik mocht jurylid zijn bij twee schrijfwedstrijden, georganiseerd door uitgeverij De Verhalenfabriek samen met de Online Schrijfschool. Deelnemers schreven een novelle, een boek met de grootte van ongeveer eenderde van een gemiddelde roman, een boek dat je kunt uitlezen in een dag. 

De Verhalenfabriek maakte een voorselectie en ik ging aan het werk. En het was hard werken: op de bank, met een dekentje en mijn e-reader. Sommige schrijvers waren al ervaren. Hun verhalen bevatten mooie zinnen en levensechte personages, maar de opbouw van het verhaal kon beter. Andere schrijvers leken nooit eerder geschreven te hebben, maar bezorgden de lezer heel succesvol vlinders in hun buik.

Al snel realiseerde ik me dat ik niet alleen appels met peren moest vergelijken, maar dat er ook sinaasappels en kiwi’s tussen zaten… en ook dat vind ik heerlijke vruchten. 

‘Ik denk dat ik eruit ben. Ik heb bij de vijf beste novelles een kort juryrapport geschreven.’

‘De personages uit dát verhaal: hilarisch hè! En die was spannend hè?’ 

‘Ik vind de vijf beste verhalen allemaal zo goed.’ 

‘Wij ook, dus we gaan ze allemaal uitgeven.’

‘Echt waar? Wat zullen de schrijvers blij zijn!’ 

Prijsuitreiking

Afgelopen donderdag was de prijsuitreiking van de laatste wedstrijd met het thema Lentekriebels. Vier winnaressen waren aanwezig bij de uitgeverij. Er was champagne, er waren macarons en hartjeschocolaatjes, er waren blije gezichten, er was gezelligheid en het was een groot feest. De vijf beste verhalen krijgen een eigen e-book en de winnares van de wedstrijd – deze peer sprong er écht uit – ontving ook nog de cursus Levensechte personages van de Online Schrijfschool. 

‘Ik wil een ding nog even zeggen: ik vind het zo fijn en zo gezellig om hier met z’n allen zijn. Ook al heb ik niet de eerste plek gewonnen, ik geniet met volle teugen,’ zei een van de deelnemers. En dat vatte precies de middag samen die we met z’n allen hadden.

En het leukste is: ik ben nu zelf zo geïnspireerd geraakt, dat ik ook een novelle wil schrijven. Dit nieuwe genre brengt weer nieuwe uitdagingen met zich mee, en die ga ik graag aan.