Boeken

Een jaar lang zonder internet

Zijn we verslaafd geraakt aan het internet? Student Journalistiek Bram van Montfoort (1987) besluit om in 2012 het hele jaar offline te gaan. Hij wil graag weten of hij verslaafd is aan het internet. De regels zijn eenvoudig: hij mag geen mobiele telefoon gebruiken, hij mag geen gebruik maken van het internet en hij mag niemand vragen om iets online op te zoeken. Hij houdt het vol en schrijft er een boek over: Een jaar offline.

Bram gaat weer papier gebruiken om op te schrijven, bellen doet hij via een vaste telefoon. Normaal gesproken was hij ongeveer 4,5 uur per dag online, nu gebruikt hij die tijd om gesprekken aan te knopen met vreemden, brieven te schrijven en om na te denken. Vooral dat laatste is vrij nieuw voor hem. Hij is gewend zijn iPad te pakken zodra hij wakker is, en nu komt het voor dat zijn dromen hem de hele ochtend achtervolgen. Maar het heeft wel iets, vindt hij.

Bram wordt geen ander mens, maar ook een beetje wel. Op school kan hij zich beter concentreren, doet beter zijn best, en haalt hij meer studiepunten dan ooit. Bram ergert zich aan anderen die hun mobieltje pakken als ze met hem in gesprek zijn, en hij geniet meer van wat hij om zich heen ziet gebeuren. Het leven blijkt een grote televisie.

Maar offline leven blijkt ook bijzonder onpraktisch. Zo kan hij zich op school niet inschrijven voor vakken, kan hij geen stage vinden (niemand wil hem hebben, omdat hij niet van het internet gebruik mag maken) en hij is onbereikbaar. Dat laatste vinden vooral zijn vrienden heel erg irritant. Maar de interessante vraag daarachter is: Is het asociaal om niet bereikbaar te zijn? Onbereikbaarheid geeft Bram in ieder geval het gevoel van vrijheid, net als het niet constant op Facebook plaatsen wat hij allemaal meemaakt.

Het leuke van dit boek is dat Bram een jonge jongen is, opgegroeid mét het internet, en nu een jaartje zonder. Dat maakt hem een voorbeeld voor andere jongeren. De wereld heeft meer te bieden dan online zijn. Tegelijkertijd is Brams leeftijd ook de zwakke plek van het boek: Brams leven en zijn kijk op de wereld is niet altijd even interessant. Toch verrast hij de lezer af en toe met tijdloze en wijze inzichten.

Een jaar offline is inmiddels alweer 5 jaar oud. Zou het eigenlijk nog mogelijk zijn om offline te leven in 2017 nu de accept giro niet meer bestaat, de thermostaat in huis digitaal is en verzekeringspolissen in een digitale kluis bewaard worden? Ik hoop dat Bram dit experiment nog een keer herhaalt. Dan zullen niet alleen de tijden veranderd zijn, maar zal ook Bram een paar jaar ouder en wijzer zijn. En zijn leven hopelijk wat interessanter.

Een jaar offline
Auteur: Bram van Montfoort
Uitgever: Moon
ISBN: 9789048817818