Boeken, Informatief, Techniek

De perfecte thriller

Voorspellen of een boek een bestseller wordt of niet … Er bestaan computers die dat kunnen. 
Voor mijn werk doe ik momenteel een cursus over AI (artificial intelligence), ofwel kunstmatige intelligentie. Kort uitgelegd betekent het dat de mens computers kan leren om patronen te herkennen in een hele berg gegevens. Net zoals mensen dat kunnen, maar dan beter. Computers kunnen natuurlijk meer gegevens tegelijk met elkaar vergelijken. Ze zijn sneller. En ze zien patronen waar mensen niet eens naar zouden zoeken.

De bestseller-o-meter

Tijdens mijn cursus herinnerde ik me opeens dat ik ooit een artikel had gelezen over een die computer kon voorspellen of een nieuw boek een bestseller zou worden. Jodie Archer en Matthew L. Lockers schreven een boek over hun onderzoek naar bestsellers: The bestseller code. In het boek leggen beide onderzoekers uit hoe ze hun computer leerden patronen te herkennen in Amerikaanse fictie. Zo lieten ze hun ‘bestseller-o-meter’ zoeken naar honderden kenmerken, bijvoorbeeld het gebruik bijvoeglijk naamwoorden of het aantal seksscènes in een verhaal.

Nadat de computer een hele stapel bestsellers had geanalyseerd, werd getest of hij ook voorspellingen kon doen. En ja, dat werkte! Van elk boek dat de computer inzag, gaf hij aan of het een bestseller ging worden of niet. Natuurlijk had hij niet altijd gelijk, maar heel vaak wel. Van de 100 voorspellingen had de computer er 80 goed.

Wist je dat …

De bestseller-o-meter herkende ook een aantal patronen in succesvolle boeken die interessant zijn voor schrijvers om te weten. Wist je bijvoorbeeld dat (in de Amerikaanse boekenmarkt) …
… genre niet uitmaakt als je een bestseller wilt schrijven?
… een seksscène succesvoller is wanneer hij om intimiteit draait? Sterker nog, in niet-bestsellers komt twee keer zoveel seks voor als in bestsellers.
… een titel die begint met ‘De’ het meest kans op succes geeft?
… bestseller-auteurs minder onderwerpen in hun boek proberen te ‘proppen’? Ze focussen beter.
… menselijke nabijheid (‘human closeness’) een belangrijke rol in de meeste succesvolle boeken speelt? Dat kan gaan om een relatie, maar ook om vriendschap of een samenwerkingsverband.
Dit zijn zomaar een paar punten. The bestseller code bevat er nog veel meer. Trouwens, weet je welk boek de computer het beste vond van allemaal? De cirkel van Dave Eggers.

Enquête

Het perfecte boek bestaat natuurlijk niet, maar als schrijver ben ik natuurlijk enorm benieuwd: Wat maakt voor jou een thriller perfect? Vul hier de enquete in! (DEZE ENQUÊTE IS GESLOTEN). Meedoen kan t/m 23 april. Als je je mailadres achterlaat, maak je ook nog kans op leuke prijzen. Daarover later meer!

Schrijf je zelf? Dan raad ik je aan om The bestseller code te lezen. Zelfs als het geen ambitie van je is een bestseller te schrijven, geeft het boek een geweldig inkijkje in het hoofd van de (Amerikaanse) lezer. Het boek is niet in het Nederlands vertaald, maar in toegankelijk Engels geschreven.

Update:
Ook in Nederland kun je je tekst door middel van artifical intelligence laten analyseren. Ga naar www.manuscripttest.com en upload een tekst. Op Schrijven Online werd hieraan een artikel geweid. Mijn schrijfstijl leek volgens de computer het meest op die van Esther Verhoef …