Schrijven

De laatste schrijfwedstrijd

Mag je nog meedoen met een schrijfwedstrijd als je eenmaal een boek hebt uitgegeven?
Dat hangt natuurlijk af van wat er in het reglement staat. Maar dat bedoel ik niet.
Ik bedoel: is er een ongeschreven regel die zegt dat het not done is om nog mee te doen met schrijfwedstrijden als je debuut is gepubliceerd?

Gevoelsmatig is er iets veranderd nu ik een uitgever heb en een boek. Het voelt niet helemaal eerlijk ten opzichte van andere deelnemers, die er misschien op hopen via een schrijfwedstrijd door te breken, ontdekt te worden, die meedoen om bij een uitgever in het vizier te komen.
Waarom zou je meedoen met een wedstrijd als je het moet opnemen tegen Sylvia Witteman of Heleen van Rooyen (om maar twee willekeurige voorbeelden te noemen)?
Een jaar geleden vond ik het zelf eigenlijk not done, maar nu voelt het toch anders …

… ik ben toch lang zo goed niet als Sylvia of Heleen …

… ik voel me nog steeds een beginnend schrijver …

… het is zo leuk om mee te doen (de uitdaging van het thema, de tijdsdruk, proberen een originele insteek te verzinnen)

In het voorjaar schreef mijn uitgever een wedstrijd uit, en omdat mijn debuut op dat moment nog niet was verschenen, mocht ik van hem, van het reglement en van mezelf deelnemen.

Ik schreef een verhaal waar ik tevreden over was en toen begon het hopen. De winnende 25 verhalen zouden worden gebundeld, dus ik kon alleen maar duimen dat de jury mij ertussenuit zou pikken.
En duimen deed ik.
Heel hard!
En opeens realiseerde ik me dat de lol er helemaal af was. Ik moest en zou bij de 25 winnaars zitten. Ik had, nu ik een gepubliceerd schrijver was, iets te verliezen. Namelijk mijn eer.

En toen kwam de uitslag. Ik eindigde op plaats 24.
Pfff. Opluchting.
Als op-een-na-laatste winnaar is mijn eer gered.
Maar dit doe ik dus niet nog een keer.

Toch ben ik zielsblij. In november 2020 verschijnt de bundel Blind Vertrouwen bij uitgeverij LetterRijn. Mijn verhaal komt erin. Het heet Ziende blind en gaat over een flitsende carrièretijger met een Tesla en een puberende dochter.