Boeken – fictie

Privacy Live – Annet Hulst
Natuurlijk beveel ik hier mijn eigen boek aan. Privacy Live is een spannend boek wat tieners (15+) aan het denken zet over privacy en de ‘echtheid’ van reality-tv. Ook hun ouders zullen van het verhaal genieten.

1984 – George Orwell
Wat moet ik hier nog over zeggen? Misschien wel het beroemdste boek over privacy. Een must-read.

De cirkel – Dave Eggers (fictie)
Een geweldig boek, voor jongeren en ouderen een aanrader. De cirkel is spannend en levensecht. Het geeft je een beeld van hoe ver de techniek inmiddels is en wat daardoor allemaal mogelijk wordt gemaakt. Een beklemmend fictief verhaal wat je aan het denken zet.

Niets te verliezen – Aglaia Bouma (fictie)
Ook dit verhaal wat zich afspeelt in de nabije toekomst en wordt verteld vanuit het perspectief van een prostituee, geeft een beklemmend beeld van een wereld die zomaar zou kunnen (gaan) bestaan. Goed leesbaar voor jongeren en ouderen.

Boeken – non-fictie


Onuitwisbaar – Edward Snowden (autobiografie)
Edward Snowden is de bekendste klokkenluider ter wereld (staat op de cover). Onuitwisbaar is het verhaal van een gewone jongen die toevallig een bovenmatige interesse had in het laatste nieuwtje: het internet. En van wie de ouders toevallig als ambtenaar voor de Amerikaanse staat werkten.
Wat is integriteit? Wat is een belofte waard? Wanneer is het genoeg geweest? Dat zijn het thema van het boek en dat wordt, ondanks de slechte vertaling, pijnlijk goed beschreven. Ik vond het een indrukwekkend verhaal.

Je hebt wél iets te verbergen – Maurits Martijn Dimitri Tokmetzis (non-fictie)
Voor ik dit boek las had ik geen idee hoeveel gegevens er werden verzameld via websites, apps, etcetera. Dit boek is in begrijpelijke taal geschreven, met veel voorbeelden, en focust op wat er gebeurt met alle gegevens die nietsvermoedend online worden gedeeld.

Films

De Truman show
Geweldige film over een Truman, de man die al sinds zijn geboorte in een reality-show zit. Op een dag, als hij al lang en breed volwassen is, begint hij iets te vermoeden.
Een unieke film en een must-see.

Nineteen Eighty-Four 
De verfilming van het gelijknamige boek van George Orwell, de bedenker van de term ‘big brother’. De film is al wat ouder, maar wel een klassieker.